Nieuws - Regelmatig sauna geeft een positief effect!

Regelmatig sauna geeft een positief effect!

09/05/2018

Het is al langer geweten dat de sauna onstpant. Een studie heeft nu aangetoond dat een paar keer per week goed zweten ook tal van gezondheidsvoordelen biedt. 

Een wetenschappelijk artikel uit de Journal Neurology toont aan dat regelmatig naar de sauna gaan je kansen op een beroerte verkleint. “Diegenen die tussen vier en zeven keer per week in de sauna gingen, hadden zestig procent minder kans om een beroerte te krijgen”, vertelt onderzoeker Setor Kunutsor van de universiteit van Bristol aan de nieuwssite TIME.

Finland

Voor de studie onderzochten wetenschappers de gewoontes van mensen uit Finland. In de sauna gaan is daar immers een dagelijkse gewoonte. Vijftien jaar lang werden 1.628 deelnemers gevolgd. Ze ondergingen verschillende gezondheidstesten en werden regelmatig bevraagd over hun levensstijl en saunagebruik.

De deelnemers werden opgedeeld in drie categorieën: mensen die één keer per week in de sauna gaan, een groep die er twee tot drie keer per week in gaan en een andere die vier tot zeven keer per week gebruikt maakt van de houten hutten. Het verband tussen saunagebruik en beroertes werd al snel duidelijk. De kans op een beroerte was in het algemeen bij de hele groep laag, maar voor de grootste saunaliefhebbers lag dat nog eens zestig procent lager.

Lagere bloeddruk

Een mogelijke verklaring voor de resultaten is dat de sauna een positief effect heeft op de bloeddruk. De warmte versnelt de bloedcirculatie en verlaagt de bloeddruk. Er zouden ook nog andere voordelen aan verbonden zijn, zoals verminderde stress en een verbeterd immuunsysteem. Op naar de sauna dus.

U wordt zo dadelijk doorverbonden naar de beveiligde omgeving om uw betaling uit te voeren.